Kom godt igang med Sangstarter!
Herunder finder du beskrivelser af hjemmesidens indhold og tankerne bag.
-
Sangstarter er tænkt som en hjælp til de musikundervisere, der gerne vil synge med børnene, men er i tvivl om eller søger inspiration til, hvordan man griber det an.
Hvordan gør man en ældre dansk sang “lækker” og “spiselig” for børnene?
Jeg har udvalgt 10 sange som jeg ville ønske, at alle danske børn kendte.
Her på siden er der konkrete forslag til hvordan du kan arbejde med de udvalgte sange. Derudover er der en værktøjskasse med musikpædagogiske redskaber du kan bruge på de fleste sange - også sange som ikke er her på siden.
Besøg værktøjskassen her. -
Dette udsagn er vigtigt at huske, både for børn og voksne. Vi har forskellige kroppe og dermed også forskellige stemmer.
Der er mange voksne der går rundt med det indtryk, at de ikke kan synge, for det har de engang fået at vide af deres musiklærer!
Den usikkerhed må vi ikke give videre!I musikundervisningen er fokus, at børnene får brugt deres stemmer og mærker glæden og fællesskabet ved at synge sammen. Det er ikke meningen at det skal lyde som et dygtigt børnekor. I musikundervisningen er der tale om fællessang - ikke korsang.
Undgå at tale om, at du eller et af børnene ikke kan synge. Alle kan synge - og alle kan få glæde af at synge!
-
I værktøjskassen kan du finde forskellige værktøjer til at arbejde med sange. Både de udvalgte sange her på siden, men jo også alle andre sange du gerne vil bruge i undervisningen!
Hvilket værktøj du vælger, afhænger af, hvilken sang du arbejder med og hvilke elementer i sangen du gerne vil “sætte under luppen” og øve med børnene.
Når først du har sat dig ind i og mestrer et værktøj, kan det bruges i mange sange!På hvert idéark finder du forslag til, hvilke værktøjer du kan bruge på sangen.
-
Til hver sang her på siden er der lavet et idéark - et konkret forslag til hvordan du kan arbejde med sangen i timen, både hvordan du introducerer og indstuderer sangen med børnene, men også hvordan du arbejder videre med den i den efterfølgende musiktime.
Den beskrevne metode vil svare til omkring 10-20 min. arbejde med sangen.
Udgangspunktet er, at man arbejder med første vers af sangen.
Ved hver sang står der hvilke klassetrin sangen og fremgangsmåden egner sig bedst til, og der er forslag til, hvilke andre værktøjer du kan bruge i arbejdet med sangen.
Værktøjerne er inddelt i sværhedsgraderne grøn og gul. De indikerer hvor svære de enkelte værktøjer vil være på den konkrete sang i den anviste aldersgruppe.Hvert idéark kan hentes som pdf-fil og udskrives så det kan tages med til undervisningen.
-
Ved hver sang står der hvilke klassetrin sangen egner sig bedst til og der er forslag til, hvilke værktøjer du kan bruge i arbejdet med sangen. Værktøjerne er inddelt i sværhedsgraderne grøn og gul.
Grøn svarer til at du nemt kan arbejde med værktøjet i den angivne aldergruppe.
Gul svarer til at der skal lidt øvelse og forklaring til, inden I kan arbejde med værktøjet i den angivne aldersgruppe.
-
Til hver sang er der lavet en video til underviseren hvor man kan høre sangen og se fagterne/bevægelserne.
Derudover er der en video hvor sangen spilles på klaver.
Her gentages verset tre gange, så man har mulighed for at variere måden man synger verset på. Gentagelse er altid godt!Hvis der er aktiviteter på ideárket som kræver uddybende beskrivelser, eksempelvis danse, vil der også være en video med dette.
-
Når du vil præsentere børnene for en sang kan det være en god idé at fortælle lidt om sangen og på den måde “åbne” sangen for dem.
Det kan f.eks. være funfacts om komponisten/tekstforfatteren eller lidt om, hvad sangen handler om. På den måde har børnene allerede et forhold til sangen inden de har hørt den, og sangen kan være nemmere at forstå.
-
Børn er gode til at huske, hvilket både kan være en fordel og en ulempe!
Her kan vi dog bruge det som en fordel, så vi ikke behøver at give børnene sangbøger hver gang, men i stedet kan lære dem sangene udenad.Nogle børn har en fordel ved at se den tekst de skal synge, og derfor er der til hver sang her på siden lavet en video med både tekst og musik.
Børnene slipper derfor for at sidde sammenfaldne med en sangbog i skødet, og I vil i stedet have et fælles fokuspunkt på tavlen/skærmen. -
På hvert idéark bliver der skelnet mellem indstudering og repetition.
Indstudering er når børnene skal lære sangen for første gang.
Repetition er når børnene skal have genopfrisket sangen og arbejde videre med den. Repetitionen vil ofte være lektionen efter.I indstuderingen handler det om, at børnene både skal høre og synge sangen mange gange. Det kan hurtigt blive meget kedeligt, men på hvert idéark er der forslag til, hvordan du kan gøre gentagelsen sjov og varieret. Kig desuden i værktøjskassen - der er mange andre gode måder at gøre det på!
I repetitionen handler det om, at børnene lærer sangen bedre at kende og man kan begynde at arbejde med nogle andre ting i sangen. Her er gentagelsen dog også vigtig. Man kan heldigvis variere sangen i uendeligheder, så det ikke bliver kedeligt at skulle synge det samme.
-
Når man skal lære en sang kræver det mange gentagelser. I den forbindelse kan det være demotiverende for børn at høre ordet “igen”. De har måske lige sunget en sang rigtig fint og så siger underviseren “Syng det igen”. Men hvorfor skal vi synge det igen? Derfor kan det være en god idé, at give børnene “noget at synge op ad”.
Det kan f.eks. være ved at bruge associationer eller andre variationer og værktøjer.
”Hvordan lyder det hvis vi synger med små stemmer?”
Du kan finde inspiration i Værktøjskassen. -
Det kan være en god idé at lade børnene høre hele verset inden de selv skal synge. På den måde får børnene et helhedsindtryk og man kan derefter gå i detaljer når man indstuderer (eks. ved hjælp af ekkosang). Deltaljerne sættes til sidst sammen til en helhed. Herefter kan man så arbejde med en anden detalje, der bagefter sætter ind i helheden, osv.
-
Især ved de yngre børn kan det være en stor hjælp, både for børn og voksne, at man bruger fagter eller tegn når man synger. Fagter/tegn hjælper til at visualisere teksten og på den måde gøre den nemmere at huske og forholde sig til.
De kan samtidig bidrage til at børnene har en god kropsholdning og synger med god energi i kroppen.Fagter er bevægelser du selv kan finde på, og som understøtter teksten. Vil du gerne have børnene til at synge med bløde rolige, stemmer, så lav nogle fagter som lægger op til det.
Tegn er taget fra tegnsprog. Hvis du mangler inspiration til fagterne kan du enten lade børnene hjælpe med at finde på, eller måske gå på jagt i tegnsproget. Der findes apps og hjemmesider hvor man kan taste ord/betydninger ind og se, hvilket tegn man bruger til de enkelte ord/betydninger.
Endnu en fordel ved fagter/tegn er, at det giver børn en anden mulighed for at deltage. Man kan støde på børn som af forskellige årsager ikke har et sprog, men ved hjælp af tegnene kan de også deltage.
-
Det er altid en god idé at have kroppen med når man synger!
Ligesom fagter og tegn kan bevægelse og dans være med til at tydeliggøre elementer i sangen.Bevægelse og dans vil især være godt for de børn, som er meget bevidste om, at de skal synge. Bevægelsen flytter fokus, og kan resultere i, at børnene synger bedre med end nogensinde før.
Du kan selv finde på forskellige danse og bevægelser - og ofte kan en dans “genbruges” i mange andre sange!
-
En sang kan hurtigt blive kedelig for børnene, hvis der bliver snakket og forklaret for meget.
Til gengæld går tiden lynhurtigt når undervisningen foregår i flow.Du kan styrke det gode flow ved at undgå for mange forklaringer undervejs. I stedet for at forklare børnene hvad de skal, kan du vise dem det.
Vil du gerne have, at I skal synge med “store stemmer”, så vis det med din egen krop og stemme, og børnene vil meget hurtigt spejle dig.
Vil du gerne have, at I skal synge sangen lidt hurtigere, så prøv at tydeliggør det med din stemme og dit kropssprog.Faktisk kan du helt undgå den klassiske “3 - 2 - 1 - nu” som ofte bruges som nedtællingen til at vi skal synge.
Tag i stedet en “overdreven” vejrtrækning (impuls) inden du begynder at synge, og så vil børnene hurtigt stemme i. -
Du kan altid bruge det første vers i en sang som udgangspunkt.
Hvis børnene kan lide sangen, så kan man sagtens inddrage et eller flere vers efterhånden.Hvis der er gentagne linjer i hvert vers, som f.eks. “kuk-kuk kuk-kuk fallera” kan du synge de andre vers for børnene, hvor de synger med på de(n) gentagne linje(r). På den måde får de hele historien med, men behøver ikke at lære alle versene selv.
-
Som forberedelse kan det være godt at gennemgå teksten for svære ord og finde ud af, hvad de betyder.
Derudover er det en stor fordel hvis man kan sangen (altså bare det første vers!) udenad. Det giver et større overskud til arbejdet med sangen og større frihed til at gå med de idéer du (og børnene!) får undervejs.
-
Noderne til sangene her på siden kan alle findes enten i bogen Dansk Sang eller i Højskolesangbogen.